ABD’deki Güney Afrika Ticaret Odası, büyükelçiliğe sunduğu bir liste ile gündeme geldi. Bu listenin resmi bir başvuru niteliği taşımadığı ifade edilmesine rağmen, toplamda 67 binden fazla kişinin adını kaydettirdiği açıklandı. Ticaret Odası Başkanı Neil Diamond, bir televizyon kanalında bu listede yer alan isimlerin tam olarak 67,042 olduğunu ve bu kişilerin çoğunluğunun 25 ila 45 yaşlarında, ayrıca çocuk sahibi bireyler olduğunu belirtti.
Diamond, mülteci statüsü için kayıt yaptırmak isteyen Güney Afrikalıların ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pretoria’daki büyükelçilikle irtibat kurarak bilgi talep ettiklerini dile getirdi. Ticaret Odası’nın, bu bireylere yönelik bir kanal açılmasını talep ettiği kaydedildi. Ayrıca, ABD Büyükelçiliği yetkilileri, Güney Afrika Ticaret Odası tarafından hazırlanan isim listesinin alındığını doğrulamış durumda.
ABD Başkanı Donald Trump, Güney Afrika’nın 63 milyonluk nüfusunun yüzde 8’inden fazlasını oluşturan beyazların, “siyahların liderliğindeki hükümet tarafından ırk ayrımcılığına uğradığını” iddia ediyor. Beyaz toplumun büyük bir kısmı, yüzyıllar önce buraya yerleşen Hollanda kökenli çiftçilerin torunları olan Afrikaner etnik grubundan oluşuyor. Trump, Güney Afrika yönetiminin kendilerine kötü davrandığını savunarak, “beyaz Güney Afrikalı çiftçilere” vatandaşlık verilmesini gündeme getirmiştir.
Ayrıca Trump, 7 Şubat 2023 tarihinde yayımladığı bir kararname ile “beyaz çiftçilerin topraklarına el konulduğu” iddiasına dayanarak, ABD’nin Güney Afrika’ya sağladığı fonların kesileceğini açıklamıştı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bu kararın arkasında Güney Afrika’nın “2024 tarihli Toprak Kamulaştırma Yasası”, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı “soykırım” davası ve İran ile yakın ilişkileri gibi sebepler gösterilmişti.
Tartışmalı Toprak Kamulaştırma Yasası
Resmi verilere göre, ABD, 2023 yılında Güney Afrika’ya yaklaşık 440 milyon dolarlık bütçe ayırmıştı. Ancak Güney Afrika hükümeti, bu bütçenin önemli bir bölümünün HIV/AIDS programı olan PEPFAR yardımı hariç başka bir fon almadıklarını belirtiyor. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, geçen ay imzaladığı “2024 tarihli Toprak Kamulaştırma Yasası” ile hükümete tarım arazilerini kamulaştırma konusunda geniş yetkiler tanımış oldu.
Buna göre, Güney Afrika’da 2025 yılı itibarıyla yaklaşık 44 bin beyaz çiftçinin, ülkenin 100 milyon hektarlık tarım arazilerinin yüzde 61’ine sahip olduğu ifade edildi. Pretorya yönetimi, 2030 yılına kadar siyahi çiftçilere 8 milyon hektar tarım arazisi dağıtmayı hedefliyor. Bu yasak, toprak hakkının yeniden dağıtımını amaçlayarak, tarihsel olarak marjinalleşmiş gruplara fırsatlar sunmayı öngörüyor.