Kuveyt’in eski bir Ramazan geleneği olan Ghabga, zamanla Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üye ülkelerinde de hâlâ popüler hale gelmiştir. Bu özel etkinlik, toplumların birbirleriyle olan kültürel ilişkilerini güçlendiren önemli bir sosyal mekân olarak karşımıza çıkmaktadır.
Son olarak, Türkiye Cumhuriyeti Kuveyt Büyükelçiliği kançılarya binasında gerçekleştirilen Ghabga etkinliği, çeşitli önemli kişilerin katılımıyla renklendi. Türkiye Cumhuriyeti Kuveyt Büyükelçisi Tuba Nur Sönmez, etkinliğin açılış konuşmasını yaparak, Ramazan ayında Türk ve Kuveyt halkları arasındaki ortak kültürel değerlere dikkat çekti. Özellikle, misafirperverlik, toplumsal birliktelik ve hayırseverlik konularında iki ülke arasındaki benzerlikleri vurguladı.
Büyükelçi Sönmez, konuşmasında aynı zamanda küresel gelişmelere de değindi. Gazze’de yaşanan insani trajedi, Ukrayna ile Sudan’daki savaşların yol açtığı gelişmeler hakkında bilgi vererek, toplumların savaşlardan nasıl etkilendiğine dikkati çekti. Suriye’nin mevcut durumu ile ilgili barışçıl çözüm önerileri üzerinde durarak, yapıcı ve kapsayıcı bir tutumun teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti.
Ayrıca, 15 Mart İslamofobi ile Mücadele Uluslararası Günü ile ilgili olarak, herkesin inancını uyum içerisinde yaşayabileceği bir dünya kurulması için toplumsalar arası hoşgörünün önemine vurgu yaptı. Bu noktada, Kültürel bağların güçlendirilmesi ve iletişimin sağlanması gerekliliğini dile getirdi.
Büyükelçi Sönmez’in etkileyici konuşmasının ardından, Türkiye’deki Ramazan ruhunu ve ülkemizin zengin kültürel mirasını tanıtan bir video gösterildi. Bu gösterim, etkinliğe katılan misafirler tarafından ilgiyle izlendi.
Etkinliğin bir diğer önemli unsuru ise, “Meşk-i Fasıl” isimli grubun sahne almasıydı. Grubun neyde Vedia Ulak, kanunda Fatih Şanver, gitarda Onur Gündüzer ve bağlamada Hasan Tamer gibi yetenekli sanatçılardan oluştuğu dikkat çekti. Sanatçılar, geleneksel Türk halk, sanat ve tasavvuf müziği repertuarından özel bir seçki sunarak izleyicilerden büyük beğeni topladılar.
Ghabga etkinliği kapsamında ayrıca, geleneksel Türk mutfağından lezzetlerin misafirlere ikram edilmesi, etkinliğin sıcak ve samimi atmosferini daha da güçlendirdi. Türkiye’ye ait geleneksel Ramazan davulculuğu üzerine bir performans sergilendi ve etkinliğe katılanlar arasında yapılan bir bilgi yarışması sonucunda hediyeler dağıtıldı.
Büyükelçilik etkinliği, Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcıları ve Kuveyt bürokrasisinin üst düzey isimlerinin yanı sıra, diplomatik misyon temsilcileri, özel sektörden yöneticiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla oldukça anlamlı bir buluşmaya imza attı. Ghabga, aynı zamanda Ramazan ayında ailelerin, arkadaşların ve topluluk üyelerinin bir araya gelerek samimi bir ortamda yemek yediği geleneksel bir Kuveyt sofrasını temsil etmektedir.