Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Set, Ramazan ayının insanların günlük yaşamı, beslenme ve uyku düzeni üzerinde önemli etkiler yarattığını vurguladı. Bu dönemde özellikle kronik hastalıkları bulunan bireylerin, oruç tutup tutamayacaklarına dair doktorlarıyla mutlaka iletişime geçmeleri gerektiğini belirtti. Diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, böbrek yetmezliği ve epilepsi gibi hastalıklarda ilaçların düzenli olarak kullanılmasının hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Set, “Eğer yapılan değerlendirmeler sonucunda kişinin oruç tutmasına uygun olduğuna karar verilirse, o zaman kullanımda olan ilaçların sahur ve iftar zamanlarına göre planlanması gerekecektir.” şeklinde bilgi vererek, günde tek doz ilaç kullanan hastaların ilacını sahur veya iftar vakitlerinde alabileceğini dile getirdi. Ayrıca, günde iki kez alınması gereken ilaçların da sahur ve iftar saatlerine göre düzenlenebileceğini, fakat üç veya daha fazla ilaç kullanılması durumunda yeni bir planlama yapılması gerektiğini belirtti. Bu planlamaların mutlaka doktorlar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.
“Sıvı alımına özellikle iftar ve sahur sürecinde dikkat etmeleri gerekir”
Prof. Dr. Set, ilaç kullanımında aksamaların önlenmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti. “Kronik hastalıklarda, örneğin şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi önemli sağlık sorunları yaşanabilir. İlaçların düzenli kullanımı kadar, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin sıvı elektrolit dengesinin korunması için yeterli sıvı alımına dikkat etmesi gerekmektedir.” dedi. Bu noktada, iftar ve sahur sürelerinin kritik olduğunu vurguladı.
Set, sıvı alımında suyun önemini vurgulayarak, “Kahveler, çaylar ve benzeri diğer içecekler suyun yerini tutmaz. Günlük su tüketimi, bireyin kilosuna bağlı olarak değişebilir, ancak genel olarak 2-3 litre arasında su tüketimi önerilmektedir.” açıklamasında bulundu.
Ramazan ayında kronik hastaların bilinçli ilaç kullanımına ve sıvı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğinden bahseden Set, bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin de önemini ortaya koydu. Ayrıca, bazı özel durumlarda, hastalıkların iyileşme süreçlerinde oruçların ileri bir tarihe ertelenebileceğinin altını çizdi. Eğer oruç tutmak sağlık üzerindeki riskleri artıracaksa, bireylerin doktorlarının önerilerine kesinlikle uymaları gerektiğini ekledi.