1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Ramazanda Sağlıklı Oruç ve Uyku İpuçları

Ramazanda Sağlıklı Oruç ve Uyku İpuçları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, Anadolu Ajansı muhabirine verdiği demeçte, oruç tutmanın insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi olduğunu ifade etti. Orucun özellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğuna dikkat çeken Bülbül, “Mide ve bağırsakları rahatlatır ve şişkinliği azaltır. Ayrıca, reflü gibi sağlık sorunları kontrol altına alınabilir. Metabolizma, kan şekeri ve kilo kontrolüne de katkı sağlar. Kalp sağlığı, tansiyon dengesi ve ruhsal denge açısından da müspet etkiler yapar. Kısacası, oruç vücutta genel bir dinginlik ve rahatlık sağlar.” şeklinde konuştu.

Ramazan ayının, beslenme ve uyku alışkanlıklarında değişikliklere yol açtığını vurgulayan Bülbül, bu değişikliklerin çoğunlukla olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Özellikle uzun süre aç kalmanın ardından iftarda ve sahurda aşırı yeme eğilimlerinin ortaya çıktığını belirtirken, bu durumların sağlık sorunlarına neden olabileceğini açıkladı. “Örneğin, sahura kalkarken ‘aç kalacağım’ düşüncesiyle aşırı yemek yenmesi, midede rahatsızlık yaratabilir ve kişinin uyku düzenini bozabilir. İftarda ise abartılı miktarda ağır ve yağlı gıdalar tüketmek de sağlıksız bir durumdur.” diye ekledi.

Bülbül, sahura kadar bekleyen bazı kişilerin çay, kahve ve tatlı tüketimlerinin gece uykularını böldüğüne de dikkat çekti. Bunun yerine, bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiğini belirten uzman, “Aşırıya kaçmadan ve dengeli bir şekilde, özellikle yatış ve kalkış saatlerine dikkat ederek Ramazan’ı geçirmek faydalı olacaktır.” dedi.

Uykuda Düzenin Önemi

Prof. Dr. Bülbül, sağlıklı bir uyku düzeninin Ramazan ayında büyük önem taşıdığını vurgulayarak, sağlıklı uyku için uyku hijyeninin önemli bir konu olduğunu ifade etti. Uyku hijyeninde, kişinin aynı saatlerde yatıp kalkmasının kritik olduğunu belirten Bülbül, “Hafta sonu veya tatil diye yatakta vakit geçirmek doğru değil. Hangi saatlerde yatılıp kalkıldığına dikkat edilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Bülbül, uyumadan önce ağır aktivitelerden kaçınılması gerektiğini de dile getirerek, “Cep telefonları ve tabletler gibi mavi ışık yayan cihazlar, uykuyu bölen ve geciktiren etmenler. Bu nedenle bu tür cihazların kullanımını minimize etmekte fayda var.” dedi.

Ramazan ayında uyku düzeninin korunabilmesi için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Bülbül, aşırı dolu bir mideyle uyumanın hem uyku kalitesini bozduğunu hem de gastrit veya reflü gibi sorunları tetikleyebileceğini belirtti. “Dolu bir mide ile uyuyup ertesi gün uyuşuk, bitkin ve isteksiz güne devam etmek zor. Bu nedenle sahurda ağır gıdalar tüketiminden kaçınmak şart.” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı bir uyku için uyku hijyeni kurallarına uymanın önemine dikkat çeken Bülbül, “Her şeyin aşırısı zarar, ortası karar.” diyerek, “Sofralardan mideyi aşırı şişirerek kalkmamak gerekir. Geç saatlerde yememeye ve uyarıcı gıdalar, içecekler tüketmemeye özen göstermek lazım. Gündüz saatlerinde de oruçlu olduğumuz süreyi uyuyarak geçirmemek önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Ramazanda Sağlıklı Oruç ve Uyku İpuçları
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!