İtalya’nın Roma kentinde, 10-11 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Ukrayna’nın Yeniden Yapılanması Konferansı”na hazırlık amacıyla, İtalyan ve Ukraynalı kamu ve özel sektör temsilcileri Milano’da bir araya geldi. Bu toplantıda, Ukrayna’nın yeniden yapılanma süreci ve ihtiyaçları üzerine tartışmalar yapıldı. Toplantıya video mesajla katılan Başbakan Denys Şmigal, Dünya Bankası’nın Ukrayna’nın on yıl içinde toparlanmak ve yeniden inşa edilmek için 524 milyar dolara ihtiyaç duyacağına dair raporuna dikkat çekti. Şmigal, bu sürecin Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana karşılaştığı en büyük yeniden inşa projesi olduğunu vurguladı.
Başbakan Şmigal, yatırımların özellikle enerji sektörü, altyapı, lojistik, tarım ve bilişim sistemleri gibi alanlara yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Ukrayna’nın savaş sonrası Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecinin geri döndürülemez bir süreç olduğuna inandığını belirtti. Şmigal, sözlerine, Ukrayna’nın doğal kaynakları, insan sermayesi ve coğrafi konumu sayesinde Avrupa ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına olan inancı ile devam etti.
Şmigal, “Ukrayna, Avrupa’nın en büyük doğalgaz depolama kapasitesine sahip bir ülke olarak, kıtanın enerji tedarikini güvence altına alacaktır.” şeklinde konuşarak, ülkesinin potansiyelini vurguladı.
Tajani: “Adil bir barış, Kiev’in teslim olması anlamına gelemez”
Toplantının açılışını yapan İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de, temmuz ayında Roma’da düzenlenecek Ukrayna’nın yeniden yapılanması konferansına yaklaşık 90 ülkeden ve çeşitli uluslararası kuruluşlardan 3 binden fazla katılımcının olacağını duyurdu. İtalya’nın barış için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Tajani, “Ukrayna ile AB’nin de müzakerelere katılmasını umuyoruz.” dedi.
Tajani, adil bir barışın sağlanabilmesi için Ukrayna ve AB’nin sürecin içinde yer almasının önemine dikkat çekti. “Adil bir barış, Ukrayna’nın teslim olmasını gerektirmemelidir.” diyerek mevcut durumu eleştirdi. Yeniden inşa sürecinin Ukrayna için büyük bir zorluk olacağını ve uluslararası düzeyde de önemli bir mesele teşkil ettiğini belirtti. Bu süreç, Avrupa Birliği’nin önemli bir ortağı olan Ukrayna’ya destek vermek açısından da fırsatlar sunuyor.
Ayrıca, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Avrupa savunması ile ilgili yaptığı açıklamaları memnuniyetle karşıladığını ifade eden Tajani, bu durumun NATO’ya alternatif bir seçim olmadığını vurguladı. İtalyan Bakan, Avrupa ve Amerika’nın iki temel ayağını oluşturan transatlantik ittifakın güçlendirilmesinin hedeflendiğini, bunun herkes için barışın garantisi olacağını belirtti. Tajani, Batı’nın bölünmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.