Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da bulunan toplam 961 mahalle muhtarıyla bir iftar programında buluştu. Ramazan ayının manevi atmosferinde düzenlenen iftarın ardından, İBB Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yavuz Saltık, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkan Vekili Seval Özkan ve Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut konuşmalarını yaptılar. Ekrem İmamoğlu ise, muhtarların, belediyenin hizmet sunumunda en değerli ortakları olduğunu vurgulayarak, İBB çalışanlarının muhtarlarla işbirliği içinde çalışmaları için gerekli talimatları verdi. İmamoğlu, “Bazen yeni yönetime, göreve gelen arkadaşlarımız olabilir. Bunu sahada ıskalayabilirler. Bu meselenin bendeki önemini herkes anlasın. Baştan beri muhtarlar, bizim hizmetteki en kıymetli yoldaşlarımız olmuştur.” dedi.
Önceki konuşmacılardan Selami Aykut’un, AK Partili ve CHP’li belediyelerin muhtarlara yeterli destek vermediği yönündeki şikayetlerini gündeme getirmesinin ardından, İmamoğlu çalışma arkadaşlarına şu talimatları verdi: “Buradan Yavuz Bey’e ve Mahir Bey’e (İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat) talimat veriyorum. Bu belediyeleri tespit etsinler. Danışmanımız Tonguç Bey’i de masaya katarak hem AK Partili hem de Cumhuriyet Halk Partili belediyelere, önce benim imzamla bir tavsiye mektubu yazarak, bu eksikliği gidermeleri noktasında bir uyarıda bulunalım. Bizim bakışımızda Cumhuriyet Halk Partili, AK Partili yok.”
İmamoğlu, “Demokrasinin en başlangıç noktasıdır muhtarlık” diyerek, muhtarların toplumdaki yerinin önemine değindi. Muhtarların mahallelerindeki sorunları en iyi bilen kişiler olduklarını belirten İmamoğlu, “Muhtar, mahallenin bilenidir, mahallenin hissedenidir, mahallenin gözcüsüdür.” şeklinde konuştu. İstanbul’un yerel yönetimlerinin ciddi bir reform sürecine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan İmamoğlu, kültürel ve sosyal sorunların çözümünde muhtarların rolünün güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. İmamoğlu, “Bu reformun takipçisi olacağız.” dedi.
Muhtarların Güçlenmesi Gerekiyor
İmamoğlu, muhtarların güçlü bir statüye ve bütçeye ihtiyaç duyduğunu belirterek, karşılıklı diyalogla sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. İBB Başkanı, muhtarların yerel demokrasinin en güçlü ve muktedir temsilcileri olduğunu vurgulayarak onları destekleme sözü verdi. Öte yandan, İmamoğlu, “Hayatım boyunca kafayı sinip, köşede olan biteni uzaktan izleyen olmadım. Eğer birine haksızlık, hukuksuzluk yapılıyorsa kapısına koşar giderim.” diyerek, partizanlık olgusu üzerine görüşlerini paylaştı. Bu durumun toplumda huzursuzluğa yol açtığını belirtti.
Adalet vurgusu
Konuşmasında sıkça adalet teması işleyen İmamoğlu, “Devletin dini adalettir. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.” diyerek adaletin toplum için ne kadar hayati olduğunu ifade etti. “Siyasetin yargıyı yönlendirdiği bir ortamda huzur olmaz” diyen İmamoğlu, böyle bir düzenin toplumda ayrışmalara sebep olacağını söyledi. İmamoğlu, yöneticilerin halkın farklı kesimlerine eşit mesafede durması gerektiğini savunarak, “Bu memleketin her ferdi, dünyanın en zengin milletlerinden biri olmaya adaydır.” dedi.
Özgür bir geleceğe vurgu
İmamoğlu’nun iftar program