Son dönemlerde yaşanan yüksek enflasyon, özellikle gıda harcamalarını etkileyerek, tüketicilerin en büyük harcama kalemi haline gelmesine neden oldu. 2024 yılında hane halklarının harcamalarının yüzde 83’ü gıda ve içecek alışverişine ayrılırken, Ipsos’un hazırladığı ‘Hızlı Tüketim Ürünleri’ raporu da bu durumu destekliyor. Raporun verilerine göre, bireylerin market alışverişlerine yaptığı harcamalar 2022 yılına oranla yüzde 160 artış gösterdi. Bu yükseliş, hane halkı bütçelerinin büyük bir kısmının gıda harcamalarına yöneldiğini ortaya koyuyor.
İndirim Marketlerine Yönelim Arttı
Pek çok birey, alışveriş yaparken indirim marketlerine yönelmeye başladı. 2022 yılında alışveriş sepetinin ortalama büyüklüğü 88 TL iken, bu rakam 2023 yılında 152 TL’ye, 2024 yılında ise 229 TL’ye yükseldi. Raporda yer alan bilgilere göre, tüketiciler bu yıl haftada ortalama 4 kez, yılda ise toplam 219 kez market alışverişine çıktı. Geçtiğimiz seneye göre 17 kez daha fazla alışveriş yapan haneler, harcamalarının üçte birinden fazlasını indirim marketlerinde gerçekleştirdi. İndirim marketlerinin toplam tüketim harcamalarındaki payı ise yüzde 34,7’den yüzde 36’ya yükseldi. Aynı dönemde indirim marketlerinin cirosu yüzde 72 artarken, ulusal zincir marketlerin cirosunda da yüzde 69’luk bir artış gözlemlendi.
Markalı Ürünler Öne Çıktı
Tüketicilerin harcamalarının yarısından fazlasını markalı ürünlere ayırdığıne dikkat çekildi. Ortalama bir hane, her 100 TL’lik harcamanın 54 TL’sini markalı ürünlere, 24 TL’sini açık ürünlere ve 22 TL’sini market markalı ürünlere harcamaktadır. 2024 yılı için, gıda ve içecek harcamalarının yüzde 66, kişisel bakım harcamalarının yüzde 60 ve ev bakım harcamalarının ise yüzde 84 oranında arttığı ifade edilmiştir. Ancak kırmızı etin en çok erişilen ilk 20 ürün kategorisinde yer almaması dikkat çeken bir durum olarak öne çıktı. Beyaz et alışverişindeki azalma ise yüzde 3, yoğurt alımındaki düşüş ise yüzde 2 olarak belirtilirken, kağıt ürünlerindeki azalma oranı yüzde 8,3 olarak kaydedildi.
Kaynak: Haber Merkezi