Ceylan ve ekibi, son iki yıl boyunca geliştirdikleri “Ai4sports” isimli yazılımlarını, 400 binden fazla dengeli ve etiketlenmiş termal veriden yararlanarak oluşturdu.
Futbol, basketbol ve voleybol gibi spor dallarına odaklanan bu yazılım, sakatlık analizi ve rehabilitasyon süreçlerini tahmin etme yeteneğine sahip. Proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen BİGG Spor Ödülleri Yarışması’nda ödül almaya değer bulundu.
Ceylan, çalışmalarını üniversitenin Teknokent’inde kurduğu şirket aracılığıyla sürdürebildiğini belirterek, elde ettikleri sonuçların geleceğin teknolojilerini içerdiğini dile getirdi.
Geliştirdikleri yazılımda sanal bir fizyoterapist tanımladıklarını ifade eden Ceylan, “Fizik tedavi ile ilgili yaralanmalar, sakatlık analizi ve rehabilitasyon süreçleri için kapsamlı bir model oluşturduk. Problemlere yanıt verebilen, ilgili tüm kaynakları, akademik makaleleri ve kitapları inceleyerek eğitim alan bir model. Her gün yeni bilgileri öğrenen bu model, size güncel çözüm önerileri sunuyor.” şeklinde konuştu.
Ceylan, bu sayede spor dalı ayırt etmeksizin tüm takımların sağlık ekiplerine sanal fizyoterapistin dahil edildiğini belirtti.
Ofis çalışanlarına yönelik kas ve iskelet sorunlarıyla ilgili çözümler sunuyor
Sporculardan elde edilen termal analizler, sağlık raporları, medikal görüntüleme verileri ve tıp uzmanlarının ilgili notlarının incelendiğini açıklayan Ceylan, programın birkaç saniyede bilimsel literatüre referans vererek çözüm önerileri sağladığını vurguladı.
Ceylan, Avrupa ve Amerika’da da kullanılmak üzere programı uygulama haline getirme planları olduğunu belirterek, “Ai4sport, yalnızca sporcular için değil, ortopedi ve fizyoterapi kliniklerinde yaralanma analizi ve ardından gelen fizik tedavi süreçlerini yönetmeye yardımcı olabilen özellikler barındırıyor. Ayrıca, mavi ve beyaz yakalı çalışanlar için postür analizi yaparak, ofiste sık karşılaşılan kas ve iskelet rahatsızlıklarının takip edilmesini sağlıyor.” sözlerini ekledi.