Kentte faaliyet gösteren Baibars Mekatronik Havacılık Sanayi Şirketi tarafından 2021 yılında yapımına başlanan CESUR III, zorlu yangınlarda görev almak için tasarlandı. Yangın yönetiminde devrim yaratmayı amaçlayan bu teknoloji, birçok yenilik barındırıyor.
CESUR III, süreç içinde Japonya’dan yatırım desteği alarak yüzde 51 oranında yerli teknoloji ile geliştirilerek göreve hazır hale getirildi. Ortalama 15 dakika uçuş süresine sahip olan bu 35 kilogram ağırlığındaki yangın mücadele dronu, hava şartlarına bağlı olarak 100 metreye kadar yükselebilme kapasitesine sahiptir.
İtfaiye aracındaki hortumun drona entegre edilmesiyle su desteği alarak yangınlara müdahale edebilen CESUR III, zor noktalarda etkin ve hızlı müdahale imkanı sunmaktadır. Çatı, dış yüzey, orman alanları gibi zorlu arazilerde de kullanılabilen bu dron, üzerindeki vinç aparatı sayesinde sağlık kitleri, gıda, su ve ekipmanları afet bölgesine ulaştırma kabiliyetine sahiptir.
Baibars Mekatronik Havacılık Sanayi Şirketi AR-GE Direktörü Batuhan Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dronun yangın bölgesinde 3 dakikadan az bir süre içinde müdahaleye geçebildiğini ifade etti. Ünal, CESUR III’ün, itfaiye aracının olay yerine ulaşması ve kurul olması süresinden çok daha hızlı bir tepki süresine sahip olduğunu belirtti. Bu durum, itfaiye ekiplerinin geldiğindeki müdahale kabiliyetini önemli ölçüde artırmaktadır.
Ünal, bu dronun yangınlarla mücadelede olay yerindeki ekiplere büyük destek verdiğine dikkat çekti. Dronun su basıncı konusunda bilgi vererek, “Dronumuz 15-18 bar basınca kadar dayanabiliyor. Bu, itfaiye ekiplerinin kullandığı basınca oldukça yakındır. Son dayanma basıncımız 18 bar olduğu için itfaiye personeli ihtiyaca göre basıncı artırabilir.” dedi.
“Daha yüksek noktalara çıkmayı hedefliyoruz”
Batuhan Ünal, şimdiye kadar Azerbaycan, İspanya, ABD ve Japonya‘ya bu dronun ihracatını gerçekleştirdiklerini ve yurt içinde belediyeler ve organize sanayi bölgeleri ile görüşmelerini sürdürdüklerini belirtti. Dronun geliştirilebilir olduğuna değinen Ünal, gelecekte daha uzun uçuş süreleri ve daha yüksek noktalara çıkma hedeflerinde olduklarını ifade etti.
Türkiye’deki belediye itfaiyeleri ile test uçuşları gerçekleştiren Ünal, dronun yurt içinde yaygınlaştırılması için çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Yangın söndürmede hızın önemine dikkat ç