1. Haberler
  2. SİYASET
  3. Devlet Denetleme Kurulu’na Yeni Yetkiler Geldi!

Devlet Denetleme Kurulu’na Yeni Yetkiler Geldi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni düzenlemlerle birlikte, Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun, “Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” olarak ismi değiştirilmiştir. Ayrıca, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonucunda, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yer alan denetçilerin görev ve yetkilerine ilişkin ek hükümler de bu Kanun’a dahil edilmiştir. Bu değişiklikler, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) etkinliğini artırmaktadır.

Devlet Denetleme Kurulu, kamuya yararlı dernekler, vakıflar, kooperatifler, birlikler ve bu kuruluşların tüm ortaklık ve iştiraklerinde; her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme işlemleri gerçekleştirebilecektir. Denetçiler, belirlenen denetim grupları çerçevesinde, onaylı görev ve çalışma programları doğrultusunda denetim, inceleme ve soruşturmalarda bulunacak, ilgili kurumlarla yazışmalar yaparak bilgi ve belge talep edecek, raporlar hazırlayacak ve Kurul toplantılarında durumu açıklayacaklardır.

Kurulun üyeleri ve denetçiler, yaptıkları denetimler sırasında kapsamlarına dahil olan kurum ve kuruluşların teftiş, denetim ve sorumluluklarını göz önünde bulundurarak hareket edeceklerdir. Denetimde bulunurken, süreçleri zorlaştıran veya engelleyen davranışlarda bulunan kamu görevlilerinin, kamu zararının artmasına veya suç delillerinin karartılmasına neden olabileceği durumlarda, ilgili denetçi ya da Kurul üyesi, söz konusu kişilerin görevden uzaklaştırılmasını yetkili makamlara önerebilecektir. Bu durum, görevden uzaklaştırma yazısı ile birlikte ilgili kısımlara bildirilecektir.

Denetimlerin sonucunda, uzaklaştırılan kişinin durumunun ortadan kalkması, suçsuz olduğu belirlenirse, ilgili denetim ya da soruşturma grubu tarafından hazırlanan yazı ile hemen görevine döndürülecektir. Tüm bu işlemlerin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir.

En Düşük Emekli Aylığı ve Asgari Ücrete İşveren Desteği

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle birlikte, malullük, ölüm ve yaşlılık aylığı alacak emeklilerin en düşük aylık ödeme tutarı, 2025 Ocak döneminden itibaren 14 bin 469 TL olarak artırılacaktır. Bu durum, emeklilik konusunda önemli bir destek sağlayacaktır.

İşverenlere yönelik olarak istihdamı desteklemek için, 2025 yılı Ocak-Aralık döneminde günlük 33,33 TL, aylık 1000 TL asgari ücret desteği verilecektir. Bu destek, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak ve belirli şartları taşıyan işyerlerinde geçerli olacaktır. Öte yandan, sigortalı sayısının az bildirimi durumunda bu yardımlardan yararlanılamayacaktır.

Ayrıca, maden işlerinde çalışanların ücretleri asgari ücretin 2 katından az olamayacak şekilde belirlenmiştir. 2025 yılı itibarıyla bu işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için belirlenen günlük kazanç 2 bin 667 TL olarak belirlenmiştir.

EÜAŞ’a Yönelik Düzenlemeler

Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütecek, aynı zamanda elektrik enerjisi ithalat ve ihracatı ile organize toptan elektrik piyasalarında faaliyet gösterebilecektir. EÜAŞ, elektrik enerjisi satışı ile ilgili serbest fiyat belirlemesi yapabilecek ve kamu iktisadi teşebbüslerinin finansmanını da sağlamaktadır.

TMSF’ye Verilen Hak ve Yetkiler

Yapılan son düzenlemelerle, Tasarruf Mevduatı Sig

Devlet Denetleme Kurulu’na Yeni Yetkiler Geldi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!