Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Merkezi’nde gerçekleşen Ankara Kadın Kolları 7. Olağan Kongresi’nde bir konuşma gerçekleştirerek uyguladıkları ekonomi programının temel hedefinin ülkenin refah seviyesini artırmak olduğunu vurguladı. Şimşek, bu programın etkisi olarak rezervlerin rekor seviyelere ulaştığını ve kur korumalı mevduat hesaplarını 144 milyar dolardan 30 milyar doların altına çekmeyi başardıklarını açıkladı.
Deprem felaketi nedeniyle bütçede açık bulunduğunu ifade eden Şimşek, “Bütçe açığımız hala yüksek fakat bu sene bunu kontrol altına alacağız.” ifadesini kullandı. 2024 yılı için kamu harcamalarında büyük bir disiplin sağladıklarını belirten Bakan, geçmiş 10 yıla kıyasla harcamaların 1,2 trilyon lira azaldığını aktardı.
Bütçe disiplininin önemine dikkat çeken Şimşek, “Amacımız, bütçemizde daha fazla kaynağın eğitime, sağlığa, altyapıya ve sosyal yardımlara gitmesini sağlamak, ancak faize gitmemesini temin etmektir.” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz yıl enflasyonu yaklaşık olarak yüzde 44 seviyesine indirdiklerini hatırlatan Bakan, bu yıl enflasyonu yüzde 21’e düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.
“Enflasyonu arz yönlü politikalarla da düşürmeyi hedefliyoruz”
Piyasalarda enflasyon beklentilerinin gerilediğini vurgulayan Şimşek, hane halkının enflasyon beklentisinin hâlâ yüzde 59 civarında olduğunu ifade ederek “Fakat enflasyon düşecek. Sadece para, maliye ve gelir politikasıyla değil, arz yönlü politikalarla da enflasyonu kontrol altına almayı hedefliyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımız için hayat pahalılığının en büyük bileşeni kira olup, bu da büyük şehirlerde ciddi bir sorun teşkil ediyor. Kiraları kontrol altına almak için konut seferberliği başlatacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Şimşek, deprem bölgesinde yeniden inşa çalışmalarının en önemli programları olduğunu belirterek, bölgede şu ana dek 201 bin konutun teslim edildiğini hatırlattı. Ayrıca, 2025 senesinde bütçeden sağlayacakları desteklerle 250 bin sosyal konut yapacaklarını kaydetti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da konut kampanyası hazırlığında olduğunu belirten Bakan, dar gelirli gruplar için düşük maliyetli, az peşinatlı ve uzun vadeli konut projelerini başlatacaklarını belirtti. Tüm bu çabaların amacının, kiralardaki artışları kontrol altına almak ve vatandaşın konut sahibi olmasını sağlamak olduğunu vurguladı.
“Gıda arz zincirini etkin hale getireceğiz”
Gıda arzında sulama ve toplulaştırma gibi yatırımlara öncelik vereceklerini aktaran Şimşek, gıdanın tarladan nihai tüketiciye, az fire ve maliyetle ulaşmasını sağlamak için gıda arz zincirini ve lojistiğini etkin hale getireceklerini belirtti. Organize tarım bölgelerinin kapsamını ve büyüklüğünü artıracaklarını ifade ederek planlı tarımsal üretime geçeceklerinin altını çizdi.
Enerji alanında da büyük destek verdiklerini aktaran Şimşek, “Şubat itibarıyla nüfusun yalnızca yüzde 3’ünü etkileyen yüksek tüketim yapan ve büyük oranda zenginleri etkileyen sübvansiyonu kaldıracağız, ancak sübvansiyonların geniş anlamda devam edeceğini söyledim.” şeklinde konuştu. Ayrıca ihtiyaç sahibi ailelere enerji desteği sağlandığını belirten Bakan, 2019 yılından itibaren 4,1 milyon haneye 61,5 milyar lira destek verildiğini de açıkladı.
Şimşek, kadınların iş güc