TÜİK muhabirinin aldığı bilgilere göre, Türkiye’yi uzay, havacılık ve teknoloji alanlarında öncü TEKNOFEST organizasyonlarıyla bir araya getiren ve bu sektör için pek çok nitelikli insan yetiştiren kurum, faaliyet alanına yeni bir katkı sundu.
T3 Vakfı’nın, uzay ekonomisini desteklemek ve uzay ekosistemini geliştirmek amacıyla üye olduğu IAF, bu yıl 14-18 Ekim tarihlerinde İtalya’nın Milano şehrinde gerçekleşen 75. Uluslararası Uzay Kongresi’nde (IAC) onay aldı.
563 üyesi ve 80’dan fazla ülkeden katılımıyla dünyanın en büyük uzay organizasyonlarından biri olan IAF, yıllık olarak düzenlediği IAC ile sektördeki güncel gelişmeleri tartışmak için bir platform sunuyor.
“Üyeliğimiz oldukça kıymetli”
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Elvan Kuzucu Hıdır, AA muhabirine geçen yıl ilk kez T3 Vakfı olarak TEKNOFEST’te ödül kazanan ekiplerin Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki 74. IAC’ye katıldığını hatırlattı.
Kongredeki atmosferin kendilerini derinden etkilediğini dile getiren Hıdır, TEKNOFEST gibi dünyanın en büyük havacılık ve uzay festivali düzenleyen bir kuruluş olarak, uzay alanındaki en itibar sahibi kongrede yer almanın elzem olduğunu ifade etti.
Hıdır, Bakü dönüşünde IAF’a üyelik için başvurduklarını ve 1 yıllık bir değerlendirme sürecinden geçtiklerini belirterek, şunları ekledi:
“Böylece 75. IAC’te yapılan IAF Genel Kurulu’nda üyeliğimiz kabul edildi. Uzay teması çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaları takip etmek ve uzay ajanslarının faaliyetlerinin yürütüldüğü bir federasyonda yer almak kritik bir rol taşımaktadır. Üyeliğimiz, IAF tarafından organize edilen kongreler, etkinlikler ve toplantılara katılmamıza imkan sağlarken, ülkemizin uzay çalışmaları ve hedeflerini uluslararası düzeyde tanıtma fırsatı sunacak. Ayrıca, Antalya’da 2026’da gerçekleştireceğimiz 77. IAC öncesinde, ülkemizden önemli firmalarla birlikte buraya katılmamız son derece önemlidir.”
TEKNOFEST finalistleri Milano’da
IAC Komitesi’nin her yıl öğrenci tarafından hazırlanan makaleleri değerlendirip uygun bulduklarını sunduğunu belirten Hıdır, bu yıl TEKNOFEST olarak bu süreçte yer aldıklarını söyledi.
Elvan Kuzucu Hıdır, TEKNOFEST finaline kalan takımlara özel bir çağrı yaptıklarını ve Milano’daki kongre için makale hazırlamalarını talep ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Öğrenciler, TEKNOFEST’teki biyoteknoloji, dikey iniş roketleri ve uzaya dair projelerini geliştirerek, 75. IAC’de sunmak üzere makaleler yazdılar ve bunları IAC’ye ilettiler. IAC teknik ekibi bu çalışmaları inceledi ve TEKNOFEST’ten çıkan 7 öğrencimizin makalesi kabul edildi. Bunlar arasında 2 lise öğrencisi yer alıyor. Biz de T3 Vakfı olarak onların ulaşım ve konaklamalarını üstleniyoruz. TEKNOFEST’ten ekiplerimiz, yarışmalarda sergiledikleri projeleri akademik çıktılara dönüştürdü ve burada 7 farklı makalelerin sunumunu yapacaklar. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı.”
IAF hakkında
IAF, sektördeki önde gelen uzay ve savunma kuruluşlarından biri olarak 1951 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te kurulmuştur. Her yıl düzenlenen, küresel uzay aktörlerinin bir araya geldiği IAC’ye ev sahipliği yapan IAF’a katılmak, uluslararası işbirliklerini artırma açısından büyük bir önem taşımaktadır.