1. Haberler
  2. SİYASET
  3. TBMM Genel Kurulu’nda Yargı ve Tüketici Düzenlemeleri

TBMM Genel Kurulu’nda Yargı ve Tüketici Düzenlemeleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA muhabirinden edinilen bilgilere göre, 15 Ekim Salı günü başlayacak olan Genel Kurul, “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni inceleyecek.

Bu teklif doğrultusunda, kredi verenlerle tüketiciler arasındaki sözleşmelerin şekli, bilişim veya elektronik haberleşme cihazları üzerinden yapılabilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren metodlarla oluşturulmasına olanak tanınacak.

Doğrudan satış sistemine dair düzenlemeler gerçekleştirilecek ve tarafların hakları ile yükümlülükleri net bir şekilde belirlenecek. Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar için uzlaşma mekanizmasının uygulanmasına imkan sağlayacak hükümler de getirilecek.

Yurt içindeki pazar yerlerinin rekabet yeteneğinin arttırılması ve uluslararası pazar yerlerine karşı korunmasını sağlamak amacıyla çeşitli destekleyici tedbirler alınacak. Bu çerçevede istihdamın artırılması ve ihracatın hız kazanarak daha fazla işletmenin ihracata yönlendirilmesi hedefleniyor.

9. Yargı Paketi

TBMM Genel Kurulu’nun, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak anılan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni de ele alması bekleniyor.

Bu yargı paketine göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’ndaki soru sayısı 100’den 120’ye yükselecek.

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı’na davet edilecek aday sayısında değişiklik olacak; ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülakata çağrılacak.

Kanun hükümleri gereği trafikten men edilerek tutulmakta olan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde alınmayan ya da sorgulanmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış yöntemleri yeniden düzenlenecek.

Sözlü, yazılı veya görüntülü iletişimle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak.

Şikayete bağlı olan hakaret suçunda, şikayet süresi en fazla iki yıl olacak şekilde belirlenecek.

Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl deneyime sahip olanlardan, yazılı sınav şartı olmaksızın arabuluculuk kaydı yapılabilecek. Ayrıca, uzlaştırıcı olmak için hukuk diploması şartı getirilecek.

Lübnan’daki Türk Askerinin Görev Süresi

Genel Kurul’un, Lübnan’daki Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına dair tezkereyi değerlendirmesi de bekleniyor.

TBMM ihtisas komisyonları da toplanarak mevcut gündem maddelerini inceleyecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun kaynaklarını artırmak amacıyla hazırlanan kanun teklifinin görüşmelerine başlayacak.

Bu teklif, motor silindir hacmi 100 santimetreküp altında olan motosikletlerin ve motor gücü 6 kilovat ve altında olan motosikletlerin MTV kapsamına alınmasını öngörüyor.

İnsansız hava araçları (drone), değeri 5 bin lira ve üzerindeki kol ve cep saatleri ile yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklardan ÖTV alınması planlanıyor.

Taşınmaz satışları ile ilgili tapu ve kadastro işlemlerinde, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer işlemler için ise işlem yapılan kişiden 375 lira katılma payı alınacak.

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartı sahiplerinin her bir kart için yıllık 750 lira katılma payı ödemesi gerekecek.

Noterlerde ise taşınmaz satışları için belirlenen tutarda, ilk kez tescil edilecek araçlar için 3 bin lira, tescil edilmiş araçların tüm satış ve devir işlemlerinde 1500 lira ve noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde ise işlem başına 75 lira katılma payı talep edilecek.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile BDDK Sunum Yapacak

Dilekçe Komisyonu ve bu komisyona bağlı Türkiye’de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu ayrı ayrı toplanacak. Alt komisyonda Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği temsilcileri sunum yapacak.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, devlet istihbarat hizmetleri ile güvenlik ve istihbari faaliyetlere ilişkin 2023 Yılı Raporu’nun görüşmeleri çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu yetkililerini dinleyecek.

AK Parti Kanun Teklifi Hazırlıklarını Sürdürüyor

AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler liderliğinde yeni kanun teklifleri hazırlığında. Çalışmalar tamamlandıktan sonra, istinafa yönelik yargılama süreleri ve noterlik hizmetleri ile ilgili yaklaşık 24 maddeden oluşan düzenlemelerin TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Ayrıca, silahların ana parçalarının satışını, taşınmasını veya ülkeye girişini sağlayanlara hapis cezası içeren teklifte Meclis gündemine alınması planlanıyor.

Salı ve çarşamba günlerinde, Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda Yargı ve Tüketici Düzenlemeleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!