Samsun’un Salıpazarı ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Adem Karabıçak, üç hafta önce bahçesinde fındık toplarken sol kolda bir kene tarafından ısırıldı. Keneyi kolundan çıkarıp atan Karabıçak, fındık toplamaya devam etti.
Birkaç gün sonra göğsünde ağrı, düzensiz kalp atışları ve bayılma hissi ile Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden Karabıçak’a; Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ anjiyo yaparak geçici kalp pili taktı.
Karabıçak’ın sol kolundan bir böceğin ısırdığını öğrenen Doç. Dr. Yenerçağ, hastanın şikayetlerinin temel nedeninin kene ısırığı nedeniyle oluşmuş kalp iltihabı (lyme karditi) olabileceğinden şüphelenmeye başladı.
Yenerçağ, tetkikler sonucunda kalp iltihabını tespit ederek, hastasını ilaç tedavisi ile kalıcı kalp pili takmaya gerek kalmadan sağlığına kavuşturdu.
Doç. Dr. Yenerçağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adem Karabıçak’ın acil servise gelişinde kalp hızının dakikada 20’lere düştüğünü, kasılma, baş dönmesi ve bayılma şikayetleriyle başvurduğunu belirtti.
Kalp hızının düşük olması ve diğer semptomlar nedeniyle hastaya acil anjiyo yapma kararı verdiklerini aktaran Yenerçağ, “Hastamıza geçici kalp pili takıldı. Daha sonra eşinin ve kendisinin ‘Üç hafta önce sol kolundan bir böceğin ısırdığını ve bu ısırığın ardından kolunda büyük kırmızı, ortasında beyaz lekeler oluştuğunu’ ifade etmesi üzerine, nadir görülen lyme karditinden şüphelendik.” dedi.
“Hastanın kalp hızı düzeldi ve ritimleri normale döndü”
Lyme karditi hastalığının kene ısırması ile bulaşan bir hastalık olduğunu belirten Yenerçağ, hastasında kene ısırığı kaynaklı kalp iltihabı bulunduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
“Bu bakteri, kanda yayılarak birçok organı etkileyebilir. Birkaç hafta içinde belirli organlardaki etkiler ortaya çıkabilir. Hastanın öyküsünü duyunca lyme hastalığı üzerinde düşündük ve kalıcı kalp pili takmaktan vazgeçtik. Teşhis için mikrobiyoloji bölümü ile iletişime geçtik. Hızlı bir şekilde tetkikler yapıldı ve hasta lymes hastası olarak tanımlandı. Ardından enfeksiyon hastalıkları bölümü ile birlikte antibiyotik tedavisine başladık. Tedavi sürecinde hastanın kalp hızı normale döndü, her hangi bir sorun yaşamadı. İki haftalık tedavi sonrası kalıcı kalp pili takmadan taburcu ettik.”
Yenerçağ, yaz aylarında bölgede kene ısırması olaylarının artabileceğine dikkat çekerek, “Bu tür durumlarla karşılaşan hastalarda kalıcı kalp pili takmadan öncelikle lyme karditi tedavisi yapabiliyoruz.” şeklinde konuştu.
Adem Karabıçak ise fındık toplarken kene ısırdığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Fındık toplarken kolumda bir kaşıntı hissettim. Köyümüzde çok fazla kene olduğu için zehirli bir kene olduğunu düşünmüyordum. Önceden onları koparıp atıyorduk. Tabii ki bu ondan olmuş. Keneyi çıkardık ama sonra kolumda kaşıntı ve kızarıklık oluştu. Ardından göğsüme ağrı girmeye başladı. Acil servise başvurduk. Doktorlar hemen tedaviye aldılar ve kalp pili taktılar. Doktorum şüphelendi ve ‘Sizi kene mi ısırdı?’ diye sordu. Ben de köyde hep ısırıyorlar ama zehirli olduğunu bilmiyordum dedim. Sonra tahlil yapıldı ve gerçekten kene olduğunu söylediler. Şimdi tedavim tamamlandı ve çok şükür iyiyim, her şey yolunda.”