Özcan, Anadolu Ajansı muhabirine 2024 yılı itibarıyla Büyük İstanbul Otogarı’ndaki yolcu taşımacılığı hakkında bilgi verdi. Özcan, yaz döneminde otobüs seferlerinin oldukça yoğun şekilde sürdüğünü, günde 1200 ile 1600 arasında sefer yapıldığını belirtirken, kasım ayından sonra ise sefer sayılarında ve yolcu sayısında bir azalma yaşandığını ifade etti.
Yaz mevsiminde otobüslerin seferlerinin dolu gidip dolu geldiğini vurgulayan Özcan, “Şu anda sefer sayılarımız 950’lere kadar düştü.” dedi. 2023 yılında Büyük İstanbul Otogarı’ndan toplamda 440 bin 232 otobüs seferi gerçekleştirildiğini anımsatan Özcan, 2024 yılı itibarıyla bu otogardan 20 milyon yolcunun faydalandığını açıkladı. Geçtiğimiz yıl 448 bin 531 otobüs seferi yapıldığını belirten Özcan, otogarda aylık ortalama 37 bin sefer yapıldığını vurguladı.
Özcan, otogardan geçen yıl ocak ayında 34 bin 930, temmuzda 45 bin 377, ağustosta ise 45 bin 739 otobüs seferi gerçekleştirildiğini örnek göstererek, sefer sayılarının aylık ortalamasının 32 binden aşağı düşmediğini kaydetti. 2024 yılında bayramlar ve sömestr tatilinin de etkisiyle otobüs seferlerinin oldukça iyi geçtiğini, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın izinleriyle ek seferler düzenlediklerini söyledi. Özcan, “2024, otobüs camiası için gayet iyiydi, memnun kalındı.” şeklinde konuştu.
“4 ayda bir değil, 2 ayda bir kontrollü zam talep ediyoruz”
Birol Özcan, otobüs bilet fiyatlarının artan maliyetler sebebiyle yükselmesi gerektiğini belirtti. Özcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından çalıştay talep ettiklerini de sözlerine ekledi. “Bakanlıktan bu çalıştayın neticesinde 4 ayda bir değil, 2 ayda bir kontrollü zam talep ediyoruz” diyen Özcan, yolcu maliyetlerini de aşağı indirmek istediklerini dile getirdi.
Özcan, otogardan çıkış ve otoban fiyatlarının düşmesini istediklerini, ayrıca trafiğin olmadığı saatlerde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanma izni talep ettiklerini ifade etti. Bu durumun, Yalova, İzmit, Adapazarı, Bursa, İzmir ve Ankara seferlerini önemli ölçüde etkileyeceğini belirtti. Ayrıca, uzun hatlarda ilk kalkış yerinden kalkan otobüslerin, diğer şehirlere giriş çıkış yaptığı zaman aynı fiyatı almasına itiraz etti. Özcan, “Otogarların o fiyatı almaması lazım.” diye ekledi.
“Minibüsler Trakya’ya yolcu taşıyamaz, bu korsan taşımacılıktır”
D2 belgesi alarak Beylikdüzü’nden Trakya bölgesine yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin otobüs seferlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Özcan, “TÜYAP parkının içinde minibüsler bilet satıyor, D2’ye bilet satılamaz. Buranın D1’lere verilmesi lazım, biz çalıştıralım.” şeklinde ifade etti. Ayrıca, minibüslerden talep ettikleri alternatif çözümler arasında, o bölgede kendilerine geçici otogar verilmesinin de olduğunu vurguladı.
Özcan, “Çünkü Esenler’deki otogardan yolcu çıkışlarının yüzde 40’ı Trakya’dır. Minibüsler Trakya’ya yolcu taşıyamaz, bu korsan taşımacılıktır. Bu durum yolcu sayılarımızı düşürüyor.” diyerek minibüs taşımacılığının yolcu taşımacılığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.