Nature dergisinin Uluslararası “Antimicrobial Agents” dergisine dayandırdığı açıklamalara göre, Kovid-19 tedavisinde hidroksiklorokin (HCQ) maddesinin kullanılabileceğini öne süren bir araştırma ele alınmış ve bu çalışma, yaklaşık 4 yıllık bir sürecin ardından “etik onay almaması” nedeniyle geri çekilmiştir.
Çalışmayı yayımlayan Elsevier veri tabanı ve Uluslararası Antimikrobiyal Kemoterapi Derneği (ISAC) tarafından yapılan inceleme sonucunda, araştırmaya katılan bireylerden etik onayın alınıp alınmadığı konusunda belirsizlikler ortaya çıkmıştır. Bu durum, araştırmanın geçerliliği ve güvenilirliği açısından ciddi endişeler yaratmıştır.
Hekim Didier Raoult tarafından yürütülen bu çalışmanın geri çekilmesinin arkasındaki nedenler arasında “etik onaya ilişkin kaygılar” ve araştırma süreçlerine dair şüpheler yer almıştır. Raoult, COVID-19 pandemisi sırasında uluslararası alanda tanınan bir figür haline gelmiş ve çalışması, geri çekilmiş olan 28. çalışması olmuştur. Bu durum, Raoult’un kariyerinde önemli bir başka tartışmalı nokta olarak kaydedilmiştir.
İlgili çalışma, geri çekilmiş olmasına rağmen en çok atıfta bulunulan ikinci araştırma olarak dikkat çekmektedir. Çalışma kapsamında isminin çıkarılmasını talep eden bir başka araştırmacı olan Philippe Brouqui, Nature dergisinde yaptığı açıklamada, Raoult’un, çalışmanın etik açıdan herhangi bir sorun taşımadığı yönünde savunmalar yaptığı bilgisini paylaşmıştır.
California’da bir görüntü-adli tıp uzmanı ve bilimsel bütünlük danışmanı olan Elisabeth Bik ise bu çalışmayı eleştirerek, geri çekilmesinin son derece olumlu bir gelişme olduğunu ifade etmiştir. Bik, “Bu araştırma hiç yayımlanmamalıydı.” diyerek, çalışmanın yayımlanma süreçlerindeki eksikliklere dikkat çekmiştir.
Kılı kırk yararak inceleyen bilim insanları ve araştırmacılar, sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin (HCQ) maddesinin Kovid-19 tedavisinde nasıl kullanılabileceği üzerine yapılan bu çalışmanın veri kalitesinin ve etik onay süreçlerinin belirsizliğinden ötürü birçok eleştiriyle karşılaştığını kaydetmişlerdir. Çalışma, Web of Science veri tabanında 3 bin 400’den fazla atıf almış, bugüne kadar geri çekilen en çok alıntılanan çalışma olmasının yanı sıra, bu durum bilim camiasında da geniş yankılar uyandırmıştır.
Araştırmanın yazarları arasında, çalışmanın metodolojisi ile ilgili endişeleri olan üç bilim insanı, çalışmadan isimlerinin çıkarılmasını talep etmiştir. Bu durum, araştırmanın iç bütünlüğü ve güvenilirliğine dair daha fazla soru işareti doğurmuştur. Bilim dünyasında etik standartların önemi her zaman vurgulanmakta ve bu tür durumların yaşanması, araştırma süreçlerinin öncelikli olarak güvenilirliğini sorgulamaya açmaktadır.