Xinhua ajansının haberine göre, Güney Çin Üniversitesinden bir araştırma ekibi, nadir toprak minarelerinden belirli sayıda atom altı proton ve nötron içeren nüklit maddeler elde etti. Bu buluş, nükleer fizik alanında önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor ve minarelerin potansiyeli hakkında yeni bilgiler sunuyor.
Araştırmacılar, elde edilen yüksek saflıkta kurşun-212 ve bizmut-212 nüklit maddelerinin, meme, pankreas ve prostat kanserleri gibi çeşitli kanser türlerinin tedavisinde etkili olabileceğini belirtiyor. Bu bağlamda, “hedefe yönelik alfa radyonüklid tedavisi” (TAT) adı verilen bir yöntemi geliştiren bilim insanları, bu tedavi şeklinin kanser hücrelerinin hedef alınmasında özellikle faydalı olabileceğini ifade etti.
Nüklitlerin, halojenür ortamda ayrıştırılması için geliştirdikleri etkili ve düşük maliyetli yöntem üzerinde duran araştırmacılar, bu sürecin “silika destekli anyon reçinesi” kullanarak gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Bu yeni teknik, özellikle düşük maliyetli ve hızlı bir alternatif sunduğu için önemli bir yenilik olarak öne çıkıyor.
Geliştirilen yöntemin, geleneksel reçineler ile kıyaslandığında 6 kat daha hızlı tutunma (adsorpsiyon) sağladığı belirtildi. Kısa ömürlü nüklitlerin izole edilmesine yönelik önemli etkileri bulunan bu buluş, Çin’de kritik tıbbi nüklitlerin üretiminde “kendi kendine yeterliliğin sağlanması” açısından oldukça önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor.
Araştırma ekibi, kurşun-212 ve bizmut-212’nin yanı sıra, radyum-228, toryum-228 ve radyum-224 nüklitlerinin ayrıştırılması üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar, potansiyel olarak daha fazla tedavi seçeneği sunarak kanser araştırmalarına ve tedavi yöntemlerine önemli katkılarda bulunabilir.