“2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”ne ait genelge, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu genelge, günümüzde dünya ekonomilerinin serbest ticaret düzeninin yerini korumacı politikalar ve stratejik bağımsızlık arayışlarına bıraktığı önemli bir dönüşüm sürecine işaret etmektedir.
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Genelgede, ülkelerin sanayi ve teknoloji altyapılarını güçlendirme çabalarıyla dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik kalkınma modellerine odaklandığı vurgulandı. Bu doğrultuda, “Küresel sistemde yaşanan değişim ve dönüşümler dikkate alınarak hazırlanmış olan 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, sanayi üretiminde ve teknolojide bağımsızlığı temin etmeyi ve Türkiye’yi yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatında lider ülkelerden biri konumuna taşımayı hedeflemektedir.” ifadeleri yer aldı.
Bu strateji, Türkiye’nin yerli ve milli üretim kapasitesini arttırmayı, stratejik sektörlerde bağımsızlığını sağlamayı ve kritik teknolojilerde liderlik konumuna ulaşmasını amaçlayan “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonunu temel alıyor. 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji ekosistemini yüksek katma değer üreten, inovasyon odaklı, dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerini tamamlamış bir yapı haline getirmeye odaklandığı belirtildi.
Stratejide 5 Temel Amaç
Bu stratejinin, On İkinci Kalkınma Planı (2024-2028), Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve diğer hedefler ile politikalar çerçevesinde hazırlandığı ifade edildi. Genelgede, stratejinin yüksek teknoloji, dijital ekonomi, yeşil dönüşüm, küresel entegrasyon ve yapısal dönüşüm olarak belirlenen 5 temel amaç üzerine inşa edildiği bildirildi.
Bu temel amaçlara ulaşmak üzere, toplamda 100 strateji ve vizyonu somutlaştıran 20 makro hedefin belirlendiği, ülkeyi bu hedeflere ulaştıracak şekilde geniş bir perspektifle öncelikli program ve projelerin tanımlandığı kaydedildi. Stratejinin, kamu kesimi, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla katılımcı bir şekilde yürütülen çalışmalar sonucunda hazırlandığına dikkat çekildi. 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi kapsamında durumu destekleyecek her türlü yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca sağlanması talep edildi.