1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. 2025 Sağlık Programı: Yeni Hedefler Belirlendi

2025 Sağlık Programı: Yeni Hedefler Belirlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA muhabirinin aktardığına göre, Resmi Gazete’nin ek kısmında yayımlanan 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan elde edilen bilgilere göre, sağlık politikaları ve hedefleri çerçevesinde sağlıklı yaşam tarzı ön plana çıkarılarak bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilecek.

Bu kapsamda, il sağlık müdürlükleri okullarda sağlıklı beslenme konularında eğitim programları düzenleyecek. Birinci basamakta bulaşıcı olmayan hastalıkların önüne geçmek amacıyla beslenme danışmanlığı hizmetlerinin sayısı artırılacak.

İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerinin belirlenmesi ve en aza indirilmesi için kurumsal kapasite artırılacak, kurumlar arası iş birlikleri geliştirilecek. Halk sağlığını korumak adına iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı bir eylem planı oluşturulacak.

Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında e-Nabız sisteminin entegrasyonu sağlanacak.

Bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik risk faktörlerini azaltmak için kanser tarama programları da dahil olacak şekilde çeşitlendirilmiş tarama faaliyetleri yaygınlaştırılacak ve erken teşhis oranları artırılacak. Bu doğrultuda birinci basamak sağlık kuruluşlarında kanser tarama merkezlerinin sayısı artırılacak ve mevcut merkezlerin kalitesi geliştirilecek; Tarama ve Tarama Sonrası Teşhis Eğitimleri ile erken teşhis farkındalığı artırılacak.

Hipertansiyon ve kardiyovasküler risk tarama oranları, Hastalık Yönetim Platformu çerçevesinde 81 ildeki aile hekimliği birimleri için artırılacak. Bulaşıcı hastalıklar için mevcut tanı, takip ve erken uyarı sistemleri geliştirilecektir.

“Gebelerin doğum öncesi izlemleri 4’ten 8’e çıkarılacak”

Anne ölümlerini azaltma amacıyla, ilgili birimlerdeki sağlık personeline Acil Obstetrik Bakım Eğitimleri verilecek. Bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesine yönelik bir çalıştay gerçekleştirilecek ve bu çerçevede ulusal bir strateji belgesi ile eylem planı hazırlanacak.

Birinci basamakta hamile ve lohusa izleme süreçlerinin kalitesinin artırılması için izleme değerlendirme çalışmaları yapılacak. Anne ölüm oranının yüksek olduğu bölgelerde yerinde çalışmalar gerçekleştirilecek ve gebelerin doğum öncesi bakımı kapsamındaki izlem sayıları dörtten sekize çıkarılacaktır.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamaları, kanıt temelli bir şekilde standardize edilerek ulusal ve uluslararası ölçekte güvenli kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Her GETAT uygulama alanı için uzmanların katılımıyla oluşturulacak komisyonlar tarafından hazırlanan belgeler dijital ortamda yayınlanacak.

Takviye edici gıdalar ve bitkisel ürünlerin güvenli bir şekilde piyasaya sunulmasını sağlamak amacıyla yeni mekanizmalar geliştirilecektir. Takviye edici gıdaların güvenli dağıtımını sağlamak için komisyon çalışmalarına devam edilecektir.

“Aşı üretim kapasitesi artırılacak merkezler kurulacak”

Özel gereksinim duyan ve nadir hastalığı olan bireylere sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesi artırılacak. Bu amaç doğrultusunda, nadir hastalıkların erken teşhisine yönelik tarama programları geliştirilip yaygınlaştırılacak. Yenidoğan Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda yeni taranacak hastalıklarla ilgili planlamalar yapılacak.

Nadir hastalıklar için tedavi ve araştırma merkezlerinin sayıları artırılacak ve kas ve sinir hastalıkları birimlerinin sayısı 30’a çıkarılacaktır. Ayrıca, Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezlerinin (ÇÖZGEM) sayısı da artırılacak.

Evde sağlık ve bakım hizmetlerine ilişkin belirlenen performans göstergeleri oluşturulacak ve Evde Sağlık Hizmeti ile Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri’nin dijital yazılım çalışmaları tamamlanacaktır. Palyatif bakım merkezlerinin sayısı da arttırılacaktır.

Ulusal düzeyde biyolojik ürünlerin üretimi ve aşı üretim kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla merkezler kurulacak. Bu doğrultuda, Türkiye Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi Projesi çerçevesinde Akyurt Aşı Merkezi’nin ilk aşaması tamamlanacak.

Dijital teknolojilerin kullanımı ile internet tabanlı etkileşimli eğitim programları geliştirilerek sahada görev yapan personelin katılımını kolaylaştırılacak.

Ayrıca, eksik aşılı veya aşısız çocukların tespiti ve takibi güçlendirilecek. Beşli karma aşıların üçüncü dozunun uygulama oranının en az yüzde 98 olması için Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın (GBP) izlenmesi sağlanacak. GBP Genelgesi ve Saha Rehberi güncellenecek, bu çerçevede bilimsel kurul toplantıları ve eğitim etkinlikleri düzenlenecektir.

“Elektronik Vaka Sistemi 81 ilde yaygınlaştırılacak”

Küresel salgınlar ve olağanüstü durumlar söz konusu olduğunda sağlık hizmeti sunanların rol ve sorumluluklarını belirleyen yol haritaları hazırlanacak. Malzeme ve personel akışına dair etkin planlamalar yapılacaktır.

Bu bağlamda Elektronik Vaka Sistemi’nin 81 ilde yaygınlaştırılması sağlanacak ve hasta teslim süreçleri elektronik ortamda yürütülecek. Mevcut Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) eğitimlerinin sertifikasyon standartları gözden geçirilecek, eğitimlerin radyolojik ve nükleer aşamalarında mevcut personel ve lojistik organizasyonun güçlendirilmesi hedeflenecektir.

Acil sağlık hizmetlerinde etkinlik, kalite ve verimliliği artırmak amacıyla mevzuat değişiklikleri yapılacak. Küresel afet durumlarında kirli su kaynaklarının tespitine yönelik mobil laboratuvar altyapısı güçlendirilecek.

Acil durumlarda güvenilir bilgi akışının sağlanması ve koordinasyonun güçlendirilmesi amacıyla sayısal telsiz sistemlerinin geliştirilmesi zorunlu kılınacak. 73 ilde tamamlanan bu sistemler, 81 ilde yaygınlaştırılacaktır.

“Aile sağlığı merkezlerinin yükümlülükleri artırılacak”

Aile sağlığı merkezleri için aile hekimliği birimi açma ve yönetim kılavuzu hazırlanıp yayınlanacak. 80 birinci basamak sağlık tesisinin yapımı tamamlanacaktır. Yeni aile hekimliği birimleri açılarak, her birimin altında bulunan nüfus sayısının 2 bin 800 kişiye düşmesi sağlanacak.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar başta olmak üzere hastalık tarama ve teşhisi süreçleri ile kronik hastaların tedavi ve takibinde dijital uygulamaların desteğiyle aile sağlığı merkezlerinin sorumlulukları artırılacaktır. Bu kapsamda, kronik böbrek hastalığı, inme, koroner arter hastalığı, astım ve KOAH gibi hastalıkların izleme modülleri 81 ildeki aile hekimliği birimlerine entegre edilecektir.

Aile hekimlerinin üst basamaklara yönlendirdikleri hastaların test ve tedavi sonuçlarına dair geri bildirim sağlamalarına yönelik bir sistem kurulacak; böylece farklı hizmet katmanları arasında etkileşim artırılacaktır. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde elde edilen verilerin entegrasyonu sağlanacaktır.

Aile Hekimliği Bilgi Sistemleri ekranlarında üst makamlara yönlendirilen hastaların geri bildirimlerinin görüntülenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.

Birinci basamak sağlık tesisleri vatandaşlar tarafından daha çok tercih edilsin diye teşvik mekanizmaları oluşturulacak ve Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde güncellemeler yapılacaktır.

Sağlıklı Hayat Merkezleri’nin (SHM) sayısı arttırılacak, hizmet niteliği geliştirilecek ve bu merkezlerin aile sağlığı merkezleriyle iş birliği sağlanacaktır. 90 yeni Sağlıklı Hayat Merkezi faaliyete geçecektir.

“Sigara Bırakma Polikliniklerinin sayısı artırılacak”

Aile diş hekimliği uygulaması tüm ülkede yaygınlaştırılacak ve aile diş hekimliği birimlerinde koruyucu tedavi gören bireylerin, ikinci basamak sağlık hizmetlerinde öncelikli olarak tedavi edilmesi amacıyla bir sevk zinciri oluşturulacaktır.

ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile Aile Hekimliği Bilgi Sistemi’nin (AHBS) entegrasyonu sağlanacaktır. Sigara Bırakma Poliklinikleri’nin sayısı artırılacak ve bu polikliniklerde sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların sürekliliği sağlanacaktır.

“Health Türkiye, küresel bir marka haline getirilecektir”

“Health Türkiye”, uluslararası bir marka haline getirilecektir. Bu kapsamda sağlık turizmi alanında Türkiye’nin tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

Termal turizm, palyatif hizmetler ve yaşlı bakımının sağlık turizmi potansiyeline ilişkin analizler yapılacaktır.

Sağlık turizmi kullanıcısının uzaktan izlenmesini sağlayacak dijital uygulamalar geliştirilecektir.

Bu arada, hasta güvenliğini sağlamak amacıyla Sağlıkta Kaliteyi Geliştirme ve Değerlendirme Yönetmeliği gözden geçirilecektir. Radyasyon üreten medikal cihazlardan alınan dozların takibini gerçekleştiren Ulusal Doz Takip Sistemi uygulamaları yaygınlaştırılacaktır.

Akreditasyon süreçlerinin yürütülmesine yönelik bir bilgi yönetim sistemi geliştirilecek ve akredite edilmiş sağlık tesisi sayısı 19’a çıkarılacaktır.

Uzaktan sağlık sistemi çerçevesinde sunulacak olan kronik hastalıklarla ilgili hizmetler, uzaktan sağlık hizmetlerinin kapsamı ve türlerine dair muayene ve takip standartları belirlenecektir.

2025 Sağlık Programı: Yeni Hedefler Belirlendi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!