1. Haberler
  2. SİYASET
  3. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne Asılsız Çağrı Cezası Artıyor

112 Acil Çağrı Merkezi’ne Asılsız Çağrı Cezası Artıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kanun Teklifi İncelemesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, bugün 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. Bu toplantıda, yasanın uygulanmasının etkileri üzerine yapılan kapsamlı bir etki analizi sunuldu.

Gerçekleştirilen etki analizine göre, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne geçen yıl boyunca gelen çağrıların yüzde 34’ü gerçek; yüzde 38’i anons öncesinde kapanan çağrılar ve yüzde 28’i ise asılsız veya gereksiz çağrılardan oluştu. 2023 yılının ilk üç ayında ise asılsız çağrı oranının yüzde 30 seviyelerinde olduğu belirlendi. Bu bilgiler, yasa teklifinin arka planındaki gerekçeleri de destekler nitelikte.

Yasa teklifi, Kabahatler Kanunu’nda yer alan asılsız çağrılara karşı uygulanan idari para cezalarının artırılmasını amaçlıyor. Bu doğrultuda, Acil Çağrı Merkezi’ni meşgul etmek üzere arama yaparak görevlilerle iletişime geçen ya da ısrarla çağrı bırakan kişilere, il valileri tarafından uygulanan 250 liralık idari ceza, 1500 liraya yükseletecek. Ayrıca, Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbarın asılsız olduğunun tespit edilmesi durumunda, 15 bin lira para cezası uygulanacak.

Yasanın bir diğer önemli yanı; başlatılan bu idari ceza uygulamasının, aynı fiilin bir yıl içinde tekrarlanması durumunda iki katına çıkacak olmasıdır. Bu önlemler, gereksiz çağrıların ve ihbarların önüne geçmek amacıyla önerilmektedir.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için
Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için
AA Canlı

Kariyer Mesleği Olarak Uzman İstihdamı

Yasa teklifi aynı zamanda Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları ve gerekçeleri doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarında kariyer meslek olarak uzman yardımcısı ve uzman istihdamına yönelik düzenlemeleri de içermektedir. Bu kapsamda, kamu kurumlarının merkez ve taşra teşkilatlarında uzman istihdamı için gerekli olan hukukî altyapı oluşturulmaktadır.

Etki analizine göre, günümüzde kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatında toplam 15 bin 546 uzman ve uzman yardımcısı görev yapmaktadır. Bunlardan 12 bin 262’si uzman, 3 bin 284’ü ise uzman yardımcısıdır. Aynı zamanda, taşra teşkilatlarında 37 bin 582 uzman ve uzman yardımcısı da etkin bir şekilde çalışmaktadır. Burada 31 bin 347 uzman ve 6 bin 235 uzman

112 Acil Çağrı Merkezi’ne Asılsız Çağrı Cezası Artıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!