1. Haberler
  2. SİYASET
  3. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Resmi Tatil Oldu!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Resmi Tatil Oldu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Türkiye’de 1 Mayıs, resmi tatil olma özelliğini kaybetmişti ancak yıllar sonra, 2009 yılında tekrar “Emek ve Dayanışma Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu karar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 22 Nisan 2009 tarihinde kabul edilen bir kanun tasarısının sonuçları arasında yer almaktadır. O dönemde, Türkiye’de emekçilerin 1 Mayıs’ı kutlama biçimlerinin değişmesi ve bu günü daha anlamlı kılma çabaları ön plana çıkmıştır.

📲 Artık haberler size gelsin
AA’nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs’ın “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kabul edilmesiyle ilgili konuşmasında bu gelişmeden duyduğu memnuniyetini dile getirmiştir. Çelik, 1 Mayıs’ın tarihi sürecine dikkat çekerek 1889’da “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kabul edildiğini ifade etti. Ayrıca, bu günün ilk kez 1906’da kutlandığını, 1935’te ise “Bahar Bayramı” kapsamında tatil günü olarak belirlendiğini hatırlattı. 1 Mayıs’ın 1977’de kutlanırken yaşanan olaylar ve 12 Eylül 1980 darbesinin ardından bu günün yasaklandığına da vurgu yaptı.

Çelik, o günden bugüne Türkiye’de ve dünyada birçok şeyin değiştiğini belirterek, çalışma hayatında işveren ve işçi ilişkilerinin geçmişteki gibi çatışma temelinde değil, dayanışma temelinde sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. 25 Nisan 2008’de Hükümetin 1 Mayıs’ı “fobi” olmaktan çıkararak “Emek ve Dayanışma Günü” olarak tatil ilan ettiğini belirten Çelik, bu durumun, millet olarak demokratikleşme yolunda kat edilen önemli bir adım olduğunu vurguladı.

“Bugünün tarihsel önemini gölgelememeliyiz”

Faruk Çelik, 1 Mayıs’ın öneminin yalnızca bir bayram olarak değil, aynı zamanda bir dayanışma, demokrasi ve sevgi kültürünün geliştirilmesi üzerinde de durulması gereken bir gün olduğunu ifade etti. Çelik, kutlamaların duygusal değil, ruhuna uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği çağrısında bulunarak, geçmişte yaşananların bu günün anlamını gölgede bırakmaması gerektiğine dikkat çekmiştir. Bu günün hakkına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Daha sonra milletvekilleri arasında 1 Mayıs’ın nasıl kutlanacağına dair tartışmalar yaşandı. DSP Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, emekçilerin bu günü miting havasında değil, bayram havasında kutlayacaklarına inandığını söyledi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Resmi Tatil Oldu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Agora Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!